Παραδοσιακά Φαγητά - 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τρίκαλα Πολιτισμός

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
    Διαφορετικές γεύσεις, όμορφες μυρωδιές, πεντανόστιμα φαγητά, ζεστή ατμόσφαιρα είναι μερικά απ’ όσα θα γευτεί, θα μυρίσει, θα αισθανθεί κανείς κάνοντας μια βόλτα στις γειτονιές των Τρικάλων και επισκέπτοντας τα όμορφα σπίτια και τα γραφικά μαγαζιά (ουζερί, ταβέρνες, εστιατόρια). Τα φαγητά μας είναι ένα μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και μαγειρεύονται παντού, όμως εδώ οι κάτοικοι τα δημιουργούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Ας κάνουμε λοιπόν ένα σύντομο ταξίδι στις Τρικαλινές γειτονιές και ας αφεθούμε στις παραδοσιακές γεύσεις γνωρίζοντας ταυτόχρονα την Τρικαλινή κουζίνα.
    Χαρακτηριστικό φαγητό της πόλης μας είναι οι χωριάτικες πίτες. Οι νοικοκυρές δημιουργούν πίτες κάθε είδους: χορτόπιτες, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρεατόπιτες, γαλατόπιτες, μπατζίνα, πλαστό κ.α. Οι παραδοσιακές πίτες με το τραγανό χωριάτικο φύλλο και την πλούσια γέμιση από αγνές πρώτες ύλες είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά, τα οποία μαθαίνονται από γιαγιά σε εγγονή και έτσι περνάν από γενιά σε γενιά χωρίς ο χρόνος να αποτελεί απειλή για αυτές.

      Μερικές τοπικές συνταγές είναι οι εξής:
ΠΛΑΣΤΟΣ
ΥΛΙΚΑ:
1½ kg από Διάφορα χόρτα(παζί, σπανάκι, αγριοπαπαρούνα, πράσα, λάπατο, άνιθο κ.α)
½ kg τυρί Φέτα
Καλαμποκάλευρο
Βιτάμ & Μαργαρίνη
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  

    Πριν ξεκινήσουμε αναμιγνύουμε το βιτάμ με τη μαργαρίνη σε μπολ και σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ βάζουμε νερό και ένα κουταλάκι αλάτι. Το ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι. Πλένουμε τα χόρτα καλά και τα ψιλοκόβουμε . Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε μισό κουταλάκι αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια ώστε να αλατιστούν καλά και να φύγει η έντονη γεύση χλωροφύλλης τους. Μέσα στα χόρτα ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τρίβουμε με το χέρι την φέτα. Ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα των χόρτων είναι έτοιμο.
    Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, στρογγυλό κατά προτίμηση. Πιάνουμε με το ένα χέρι λίγο από το μίγμα βιτάμ και μαργαρίνης και αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, χωρίς να το τσιγκουνευόμαστε. Σκουπιζόμαστε γιατί πρόκειται να πιάσουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε. Βάζουμε στη χούφτα καλαμποκάλευρο και πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού μέχρι να τον καλύψουμε καλά. Με το χέρι παίρνουμε νερό και ραντίζουμε το αλεύρι για να νοτιστεί. Από πάνω ρίχνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί μια στρώση από τα χόρτα. Προσθέτουμε μέσα στο ταψί τέσσερα ποτήρια νερό. Καλό είναι να το ρίχνουμε κυκλικά.
    Πάνω από τα χόρτα ρίχνουμε άλλη μια στρώση καλαμποκάλευρο μέχρι να τα καλύψουμε καλά. Ραντίζουμε πάλι με το αλατισμένο νερό το καλαμποκάλευρο και από πάνω προσθέτουμε κομματάκια από το βιτάμ και την μαργαρίνη και μισό ποτήρι λάδι να πάει παντού. Την βάζουμε στον φούρνο για μία ώρα και ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς Κελσίου.     
    Έτοιμος ο πλαστός!


ΜΠΑΤΖΙΝΑ
ΥΛΙΚΑ:
6 φλιτζάνια αλεύρι  
1 ποτήρι γάλα ή 1 ποτήρι τυρόγαλο
250gr Φέτα
1 κουταλιά σούπας Μαργαρίνη
1 φλιτζάνι Λάδι
1 φακελάκι μαγιά
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα μισό ποτήρι λάδι, ένα ποτήρι από το τυρόγαλο, μαγιά, λίγο αλάτι [γιατί η φέτα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αλμυρή ήδη] και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα έξι φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι γύρω γύρω τον χυλό που σχηματίζεται. Αν μας φαίνεται στεγνό και βλέπουμε το αλεύρι προσθέτουμε λίγο ακόμα τυρόγαλο. Μέσα στον χυλό τρίβουμε όλη τη φέτα. Αφήνουμε το μίγμα για μισή ώρα να φουσκώσει.
   Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, το βουτυρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα και ρίχνουμε μέσα τον χυλό, ομοιόμορφα σε όλο το πλάτος του. Από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για μία ώρα μέχρι να ροδίσει.


 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού