Χορός - 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τρίκαλα Πολιτισμός

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Μπεράτι: Ανδρικός και γυναικείος χορός που συναντάται και στην Ήπειρο.Είναι χορός  συγκαθιστός και χορευόταν συνήθως στους γάμους όταν οι συγγενείς συνόδευαν τη νύφη και το γαμπρό στην εκκλησία. Γι’ αυτό και δεν έχει καθορισμένο σχήμα και ξεχωρίζει για την ελευθερία του.Στο χορό αυτό ο χορευτής έχει τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει βάζοντας στο χορό διάφορες φιγούρες,καθίσματα,στροφές κ.λ.π.
Σβαρνιάρης:  Ένας από τους  κυριότερους χορούς της Θεσσαλίας .Το τραγούδι της καραγκούνας δηλώνει θαυμασμό στη καραγκούνικη γυναικεία φορεσιά .Χορευτές και χορεύτριες σχηματίζουν κύκλο ανοιχτό με μέτωπο προς το κέντρο.

Συρτό στα τρία: Ο πιο γνωστός και δημοφιλής χορός που χορεύεται σε όλη την Ελλάδα . Ένας αργός και απλός στη χορογραφία του χορός.

Αρβανιτοβλάχικο: Ο Αρβανιτοβλάχικος χορεύεται συνήθως ελεύθερα από άνδρες και γυναίκες και στη συνέχεια σχηματίζουν ζευγάρια. Η κίνηση των χεριών στους άνδρες είναι ελεύθερη, φέρνοντας πάντα μπροστά ίδιο χέρι και πόδι, ή έχουν τα χέρια τους πιασμένα στη μεσολαβή. Όταν γίνονται ζευγάρια, η γυναίκα βρίσκεται από την εσωτερική πλευρά του κύκλου. Οι χορευτές πιάνονται με τα χέρια λυγισμένα στο ύψος του κεφαλιού, ενώ τα εξωτερικά τους χέρια, αριστερό για τη γυναίκα και δεξί για τον άντρα, βρίσκονται στη μεσολαβή και ελεύθερα ψηλά αντίστοιχα. Το χορευτικό μοτίβο του χορού αποτελείται από δύο τεσσάρια, εκ των οποίων το πρώτο αρχίζει με το αριστερό και το δεύτερο από το δεξί.
Καγκέλι: Χορεύεται στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο από άνδρες και γυναίκες. Είναι ελεύθερος πηδηχτός χορός στον οποίο οι χορευτές εκτελούν πολλές στροφές. Χορεύεται με τα βήματα του Καλαματιανού, πάνω στα οποία γίνονται διάφορες φιγούρες. Η λαβή των χεριών είναι στην αρχή από τις παλάμες και πιασμένοι σε κύκλο τελείως κλειστό. Στη συνέχεια οι χορευτές γίνονται ζευγάρια και χορεύουν ελεύθερα με πολλές φιγούρες.
Τσάμικος: Κλέφτικος χορός ,ο οποίος εκφράζει την λεβεντιά ,όπως υποδηλώνει και το όνομά του , καθώς επίσης και τον ενθουσιασμό , την χαρά ,την έξαρση της νίκης . Είναι πανελλήνιος χορός όμως χορεύεται διαφορετικά σε κάθε τόπο. Ο τρόπος που το χορεύουν οι άντρες είναι διαφορετικός από εκείνο των γυναικών.


Βλάχικες φορεσιές

Η βλάχικη ανδρική φορεσιά είναι γνωστή ως μπουραζάνα ή  πανωβράκι.Συναντάται στους Βλάχους ή Σαρακατσαναίους και έχει λευκό ή  μαύρο χρώμα.

Στη γυναικεία βλάχικη φορεσιά συναντάμαι το φουστάνι,το οποίο έχει μακριά μανίκια,εφαρμοστό μπούστο και σουρωτή ψυλόμεση φούστα.Απαραίτητο είναι το μαύρο αμάνικο πανωφόρι ή φλοκάτα που φοριέται σε ολες τις περιστάσεις.Στη μέση δένουν την κεντητή ποδιά.Επίσης, όλη η φορεσιά είναι κεντημένη με ποικίλα σχέδια.

Φωτογραφίες από Βλάχικες φορεσιές

Σαρακατσάνικες φορεσιές

Η ανδρική επίσημη φορεσιά όλων των Σαρακατσάνων ήταν η φουστανέλα,η οποία αποτελείται απο τα εξής:
Tο κατασάρκι (άσπρο μάλλινο εσώρουχο, είδος φανέλας)
To πουκάμισο (Ήταν άσπρο με φαρδιά ημι-μακρά μανίκια)
Τη φουστανέλα (τη φορούσαν πάνω από το πουκάμισο και ήταν φτιαγμένη από άσπρο χασεδένιο ύφασμα)
Το ζωνάρι (μάλλινο βυσσινί, με άσπρες ρίγες.Το φορούσαν στη μέση)
Το τσιπκένι (είναι το επίσημο πανωφόρι)
Τη φλοκάτα (πανωφόρι αμάνικο και μακρύ, μέχρι τις γάμπες.Τη φορούσαν το χειμώνα πάνω απο το τσιπνέκι)       
Το φέσι,στο οποίο ήταν τυλιγμένο ένα μαύρο μαντήλι,το λεγόμενο λαχούρι
Τις πατούνες (ζεύγος πλεχτών καλτσών από μάλλινα νήματα)
Τα τσαρούχια με φούντες
Η γυναικεία φορεσιά αποτελείται από τα εξής κομμάτια:
Το κατσαράκι (Φοριέται για εσώρουχο)
Το πουκάμισο (μακρύ υφαντό βαμβακερό με κέντημα στα μανίκια)
Τη φούστα (είναι φτιαγμένη από υφαντό φίνο μάλλινο ύφασμα, λεπτό με γυαλιστερή επιφάνεια)
Την τραχλιά (φοριέται στο λαιμό και καλύπτει το άνοιγμα του στήθους με μια προέκταση από ύφασμα που έχει από κάτω)
Το ζωστάρι (είδος γιλέκου, μακρύ μέχρι τους γοφούς)
Τα μανίκια
Την κάπα-πανωφόρι(το φορούσαν πάνω από το ζωστάρι και ήταν αμάνικο μέχρι τη μέση. Είναι κεντημένο στις δύο μπροστινές πλευρές και πίσω στην πλάτη)
Την ποδιά (είναι μακριά, φοριέται μπροστά από τη φούστα και δένεται στη μέση. Είναι κεντημένη και στολισμένη με δαντέλα)
Τις κάλτσες (πλεκτές με νήμα άσπρο και κλωστές μάλλινες χρωματιστές σε διάφορα γεωμετρικά σχέδια)
Τις Πατούνες-κοντοτσούραπο
Τα τσαρούχια με φούντες, όμοια με τα ανδρικά
Το μαντήλι (είναι σταμπωτό βαμβακερό με κρόσια, κίτρινο ή άσπρο χρώμα)



Φωτογραφίες από Σαρακατσάνικες φορεσιές

Καραγκούνικη φορεσιά

Γιορτινή και νυφική φορεσιά με έντονους χρωματιστούς, πολύπλοκη σύνθεση, πλούσια κεντήματα , όπου επιβιώνουν διαχρονικά στοιχεία. Φοριέται με παραλλαγές στα χωριά του κάμπου της Θεσσαλίας. Αποτελείται από το λινό πουκάμισο του αργαλειού με τα μακριά κρόσσια, τον άσπρο βαμβακερό σαγιά, που είναι ο ανοιχτός κατακόρυφα βαμβακερός επενδυτής, στολισμένο στα μπροστινά και στον ποδόγυρο, το ολοκέντητο γιλέκο και τη χρυσοκέντητη ποδιά. Το κεφάλι καλύπτει το μαύρο μεταξωτό με τα παρδαλούδια, τα κεντήματα δηλαδή. Εντυπωσιακά είναι τα κοσμήματα που στολίζουν το κεφάλι, το λαιμό, το στήθος και την ποδιά.

Πηγές:www.zaroti.gr, www.bigstore.gr, www.trikala-pindus.blogspot.com

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού