Ιστορία - 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τρίκαλα Πολιτισμός

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία της περιοχής μας χάνεται στα βάθη των αιώνων και ανάγεται σε προκατακλυσμιαίες εποχές. Πράγματι, όταν ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος, το οποίο είχε φτάσει στο επίπεδο της ύβρεως κάλεσε τον Δευκαλίωνα να κατασκευάσει άκατο(πλοίο) και να πάρει μαζί του τη γυναίκα του Πύρρα. Μετά από πολυήμερο κατακλυσμό και όταν η βροχή σταμάτησε ο Δευκαλίων άφησε να πετάξει ένα περιστέρι. Όταν αυτό γύρισε με ένα κλάδο ελαίας στο ράμφος του κατάλαβε ότι μπορεί να κατέβει από το πλοίο. Το πλοίο του Δευκαλίωνος κατά την παράδοση σταμάτησε σε κάποιο σημείο της οροσειράς που βρίσκεται απέναντι μας (Κερκέτειο Όρος). Από τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα γεννήθηκε ο Έλλην, ο οποίος είναι ο γεννάρχης των Ελλήνων. Η πρώτη εστία, η οποία ονομάστηκε Ελλάς  ήταν το δυτικό μέρος της Θεσσαλίας. Αδερφός του Έλληνος ήταν ο Αμφικτύων προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκαν οι Αμφικτυονίες κατά τις οποίες συγκεντρώνονταν μόνον οι εκπρόσωποι των ελληνικών φύλων. Εκ του Έλληνος κατάγονται όλοι οι γεννάρχες των Ελλήνων ήτοι :
- ο Δώρος, γεννάρχης των Δωριέων

- ο Αίολος, γεννάρχης των Αιολέων
- ο Αχαιός, γεννάρχης των Αχαιών
- γιός του Αχαιού ο Ξούθος, γιός του Ξούθου ο Ίων, γεννάρχης των Ιώνων.

Η αρχαία ονομασία της πόλεως μας είναι Τρίκκη. Η Τρίκκη ήταν μια πανέμορφη νύμφη, κόρη του ποταμού Ληθαίου εκ της οποίας πήρε και το όνομα η πόλη που δημιουργήθηκε στις όχθες του. Εδώ βρήκε από τους πανάρχαιους χρόνους την επιστημονική της έκφραση η ιατρική. Η επιστήμη της Ιατρικής προσωποποιήθηκε στη θεότητα του Ασκληπιού. Αυτό δεν είναι τυχαίο αν αναλογιστούμε ότι ο Δευκαλίων ήταν υιός του Προμηθέως, ο οποίος Προμηθεύς σύμφωνα με τον Αισχύλο στην τραγωδία "Προμηθεύς Δεσμώτης", ήταν εκείνος που δίδαξε την ιατρική τέχνη στους ανθρώπους. Όλες οι εκφάνσεις της  ιατρικής προσωποποιούνται στα οικογενειακά πρόσωπα του Ασκληπιού, δηλαδή η γυναίκα του η Ηπιόνη δηλώνει τον κατευνασμό των πόνων(ήπιος), οι κόρες του Υγεία συμβολίζει την υγεία, η Ιασώ την ιατρική περίθαλψη, η Πανάκεια τη φαρμακευτική αγωγή.Ο υιός του Τελεσφόρος συμβολίζει την καλή έκφραση της θεραπείας και η άλλη κόρη του η Αίγλη συμβολίζει την ανάρωση. Από τον Ασκληπιό της αρχαίας Τρίκκης η λατρεία του Ασκληπιού διαδόθηκε σε όλο τον γνωστό αρχαίο κόσμο. Δύο περίφημοι Τρικκαίοι Ασκληπιάδες ήταν ο Μαχάων και ο Ποδαλείριος, οι οποίοι ήταν και οι αρχίατροι του τρωικού πολέμου όταν η Τρίκκη, όπως αναφέρει ο Όμηρος, έλαβε μέρος στον πόλεμο με τριάντα πλοία και μάλιστα , όπως αναφέρει ο Βιργίλιος στην Αινειάδα, ο Μαχάων ήταν ο πρώτος που κατέβηκε από τον Δούρειο Ίππο και πάτησε το πόδι του στη Τροία.Πάντα δια μέσου των αιώνων η Τρίκκη ήταν ένα ακμαιότατο εμπορικό κέντρο λόγω και της ιδιάζουσας γεωγραφικής θέσεως λόγω του ότι αποτελεί κομβικό σημείο που συνδέει τη δυτική με την κεντρική Ελλάδα. Πλήθος αρχαίων οικισμών είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, καθώς και στα πεδινά του νομού (Φαλώρεια, Πρίνος, Πιαλεία, Φιλύρα, Πελινναίον, Άτραγας). Ο χώρος αυτός κατοικήθηκε όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα του σπηλαίου της Θεόπετρας τουλάχιστον 70 με 100 χιλιάδες χρόνια πρίν και ήταν σημείο αναφοράς της πλούσιας μυθολογικής μας ιστορίας, γιατί εδώ έλαβαν χώρα οι γιγαντομαχίες, οι τιτανομαχίες και ήταν η γενέτειρα και κατοικία των θεών. Το όνομα Τρίκαλα εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 12 αι. μ.Χ. επί Άννης Κομνηνής και προέρχεται από το λατινικό LA TRIKKA με μετάθεση αργότερα του LA στο τέλος.

Πηγές: www.smy.gr, http://el.wikipedia.org, www.mythologia.8m.com, www.voria.gr, www.trikalablogs.gr, www.proinos.blogspot.com, www.newsit.gr

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού