Γλώσσα - 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τρίκαλα Πολιτισμός

ΓΛΩΣΣΑ     
Η γλώσσα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία κάθε πολιτισμού, διότι με τη γλώσσα εκφράζονται σκέψεις, ιδέες, στάσεις ζωής. Μέσω αυτής διασώζεται η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού, επειδή σε αυτή αποτυπώνονται τα ήθη και τα έθιμα, η ιστορία, η παράδοση και γενικά ο πολιτισμός ενός ολόκληρου τόπου. Η γλώσσα ως κοινωνικό προϊόν είναι μέσο μετάδοσης της συλλογικής μνήμης από γενιά σε γενιά. Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε την τύχη να μιλάμε μια απο τις σπουδαιότερες γλώσσες του κόσμου. Ωστόσο, χαρακτηριστικό της ελληνικής γλώσσας είναι η πολυμορφία της. Ταξιδεύοντας κανείς σε όλη τη χώρα θα ακούσει διαφορετικές προφορές, ποικίλες άγνωστες λέξεις και θα γνωρίσει άγνωστα σε αυτόν ιδιώματα. Αν κάποιος θελήσει να κάνει μια βόλτα στην πόλη των Τρικάλων σίγουρα ακούγοντας το τρικαλινό ιδίωμα θα παραξενευτεί και πιθανόν θα γελάσει. Αυτό συμβαίνει επειδή το πιο χαρακτηριστικο δείγμα προφοράς των ανθρώπων της Θεσσαλίας είναι οτι κόβουν τις λέξεις και τις φράσεις. Επιπλέον, δισύλλαβες λέξεις συνήθως μετατρέπονται σε μονοσύλλαβες, με την αφαίρεση ενός φωνηέντου, π.χ σκυλί σε σκλί. Επίσης, παρατηρείται και το φαινόμενο τροπής του ο/ω
σε ου και του ε/αι σε ι, όταν δεν τονίζονται π.χ ποδάρι σε πουδάρ’ , κοσμάκης σε κουσμάκ’ς. Μπορεί αυτά για κάποιον που δεν έχει έρθει ποτε στη Θεσσαλια να μοιάζουν παράξενα και αστεία όμως για εμάς αυτή η γλώσσα είναι ενα κομματι του εαυτού μας και σίγουρα δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό το ιδίωμα, γιατί απλούστατα κάτι θα μας έλειπε. Τελικά, όπως όλα τα τοπικά ιδιώματα αν δεν μεταφερθούν στη λογοτεχνία (αν δεν γραφούν κείμενα-ποιήματα-διηγήματα) είναι καταδικασμένα να χαθούν.  
   Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Τρικαλινής προφοράς σε ένα κείμενο από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β' Λυκείου, που διαβάζουν οι μαθητές: Νίκος Ντίνος και Νίκος Παζαΐτης.




 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού