Αξιοθέατα - 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τρίκαλα Πολιτισμός

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Φρούριο

Το επιβλητικό φρούριο αποτελεί ορόσημο της πόλης των Τρικάλων. Είναι κτισμένο στα βόρεια της πόλεως και πρέπει να πρωτοκτίστηκε εκεί την κλασσική εποχή, αλλά υπέστει πολλές καταστροφές, Γι’ αυτό το ανακαίνησαν τόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός όσο και οι Τούρκοι. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου κατά τον 17 αι. οι Τούρκοι τοποθέτησαν ένα μεγάλο ρολόι. Αυτό βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα το 1941. Στις μέρες μας το ρολόι τοποθετημένο στο πύργο του ομορφαίνει την πόλη μας. Τώρα στο φρούριο λειτουργεί πολυτελές εστιατόριο και καφετέρεια που μπορεί να επισκεφθεί κανείς είτε περπατώντας τα σκαλάκια που βρίσκονται από τη πλευρά του Βαρουσίου είτε με το αυτοκίνητο από το δυτικό μέρος του πύργου.

Το Βαρούσι

   Όταν ο Τσιτσάνης έγραφε για... "Tα Τρίκαλα τα δυο στενά", να είστε σίγουροι πως εννοούσε τη συνοικία Βαρούσι. Το Βαρούσι, δηλαδή η εκτός των τοιχών συνοικία όπως δηλώνει και η λέξη, ή αλλιώς Παλιά Τρίκαλα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Φρουρίου και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη πόλη των Τρικάλων. Το Βαρούσι διακρίνεται για τους στενούς του δρόμους γνωστά και ως στενά του «Σακαφλιά». Στην συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται οι περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης (βυζαντινές και μεταβυζαντινές), οι οποίες είναι χτισμένες πολύ κοντά η μία στην άλλη και συναντώνται σε κάθε γωνιά του Βαρουσίου δίπλα-δίπλα με τα πανέμορφα αρχοντικά του 19ου αιώνα. Τα ιδιόρρυθμα σπίτια που είναι κτισμένα στα στένα της συνοικίας αυτής  στολίζουν με την ομορφιά τους τα Τρίκαλα.

Το Ασκληπιείο Τρίκκης

Στην Τρίκκη υπήρχε το αρχαιότερο, κατά τον Στράβωνα, ιερό του Ασκληπιού, στο οποίο προσέτρεχαν οι ασθενείς απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο για θεραπεία. Ο Ασκληπιός, ο ξακουστός γιατρός της αρχαιότητας, μάζευε τα βότανά του στα ριζά του βουνού του Κόζιακα και παρασκεύαζε αποτελεσματικά φάρμακα για πολλές ασθένειες. Οι ανασκαφές που ανέδειξαν μέρος του Ασκληπιείου έγιναν στα ανατολικά του ναού του Αγίου Νικολάου. Υπολογίζεται ότι το κυρίως Ασκληπιείο βρίσκεται κάτω από την παλιά πόλη, το Βαρούσι, κάτω από το λόφο του Φρουρίου. Το 1902 ο Παναγιώτης Καστριώτης, με συστηματικές έρευνες βρήκε σε βάθος 2 μ. ερείπια ρωμαϊκού λουτρώνα και οικοδομήματος με ψηφιδωτά δάπεδα υστερορωμαικών χρόνων ενώ το 1964 αποκαλύφθηκε από τον Δ. Θεοχάρη η γωνία ενός μεγάλου δημοσίου οικοδομήματος των όψιμων ελληνιστικών χρόνων,  το οποίο έφερε ρωμαϊκό ψηφιδωτό. Σ’ αυτό παριστάνεται ο βασιλιάς των Ηδωνών της Θράκης Λυκούργος σε κατάσταση παραφροσύνης. Σύμφωνα με τη Μυθολογία ο Λυκούργος είχε καταδιώξει το θεό Διόνυσο και γι’ αυτό τιμωρήθηκε από τους μαινάδες.


Μύλος Ματσόπουλου

Κτίστηκε από τους αδερφούς Αγαθοκλοί το 1884. Ήταν νερόμυλος και για λίγα χρόνια λειτούργησε ως μακαρονοποιείο.Οι αφελφοί Αγαθοκλοί εμπορεύονταν το σιτάρι, το άλεθαν και το διένεμαν σε πρατήρια ενώ ταυτόχρονα είχαν και οι ίδιοι στην κατοχή τους πρατήρια. Στη συνέχεια, συνέταιρος στο μύλο έγινε ο Ιωάννης Γαλάνης, ο οποίος το 1929 ανακαίνησε το μύλο.Οι συνέπειες του κράχ του χρηματιστηρίου της Αμερικής όμως έφτασαν ως τα Τρίκαλα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μύλος να πέσει έξω, γεγονός που έφερε την αυτοκτονία του Γαλάνη.Αμέσως, η τράπεζα πήρε τον μύλο, διότι ήταν υποθηκευμένος  όμως το 1930-31 ο Ματσόπουλος νοίκιασε από την τράπεζα το μύλο και το 1941 τον αγόρασε. Μέχρι το 1968 το δούλευε ενώ μετά τον θάνατό του το 1977 πέρασε στον Δήμο Τρικκαίων.

Το Κουρσούμ τζαμί

Στα Τρίκαλα την εποχή της Τουρκοκρατίας υπερείχε πάντα ο ελληνικός-χριστιανικός πληθυσμός έναντι του τουρκικού-μουλουσμανικού, όμως στα Τρίκαλα ιδρύθηκαν πολλά τζαμιά.Σύμφωνα με την παράδοση ο Τούρκος πρίγκιπας Οσμάν Σιάχ βρέθηκε κυνηγημένος στα Τρίκαλα, όπου αρρώστησε απο τις ταλαιπωρίες που υπέστησε.Ωστόσο, επειδή έτυχε να γιατρευτεί στα Τρίκαλα, έχτισε το τζαμί για ανάμνηση της σωτηρίας του.

Το Κουρσούμ Τζαμί χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Σινάν Πασά στα μέσα του 16 αι. και αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο της ανατολικής αρχιτεκτονικής και ένα από τα ελάχιστα που απέμειναν στην Ελλάδα.
Πηγές: www.alldaynews4you.gr, www.trekearth.com, www.infoact.gr, www.papageorgopoulos.blogspot.com

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού