ERASMUS - 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ERASMUS+ KA210 -  1st face to face meeting in Greece

Στα Τρίκαλα και στο 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων,  πραγματοποιήθηκε από την 23η έως και την 27η Απριλίου 2023, με επιτυχία,  η 1η οργανωτική συνάντηση του ΚΑ210 ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus+  με τίτλο Communicating and Learning is Life changing- C.L.I.L., το οποίο αφορά στη χρήση της ξένης γλώσσας στην εκπαίδευση και θα διαρκέσει 18 μήνες από 31.12.2022-30.06.2024. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός από το σχολείο μας,  συμμετέχουν η Scientific Assosiation For the Promotion of Lifelong Learning(SAPLle)(Greece), το Bilingual Junior High School, Wiener Neustadt(Austria) και  το   Lukioliikelaitos Tavastia Hameenlinnan Lyseon Lukio (Finland).

Μετά την εγκάρδια υποδοχή των 11 εταίρων από τον Διευθυντή του 6 ου ΓΕΛ Τρικάλων, κ. Αριστείδη Μυλωνά  και τη συντονίστρια κ. Ελένη Αλεξίου(ΠΕ06), στην αίθουσα  πολλαπλών χρήσεων  έγινε η παρουσίαση του περιεχομένου και των στόχων του προγράμματος C.L.I.L., ενός μοντέλου που, αν και μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον για τη γλώσσα και να κατευθύνει τους μαθητές σε ουσιαστική χρήση της  στο μέλλον,  δυστυχώς δεν εφαρμόζεται συστηματικά στην Ελλάδα, τη Δανία, την Ισλανδία και την Τουρκία.  Δόθηκε βαρύτητα στους βασικούς πυλώνες του προγράμματος, όπως η ανάγκη απόκτησης επικοινωνιακών δεξιοτήτων στα αγγλικά για διδασκαλία και πρόσβαση σε άλλες πηγές επαγγελματικής γνώσης, η  υιοθέτηση σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων,  η ανταλλαγή καλών διδακτικών πρακτικών  και η υιοθέτηση αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης της τάξης και νέων τρόπων προγραμματισμού μαθημάτων με απώτερο στόχο να γίνει πιο ελκυστική η ξένη γλώσσα. Το πρόγραμμα  απευθύνεται τόσο στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων όσο και στην ευρύτερη σχολική κοινότητα και στις οικογένειες των μαθητών και αφορά  κυρίως εκείνους που αντιμετωπίζουν πολιτισμικές διαφορές και εκπαιδευτικές δυσκολίες ή οικονομικά, γεωγραφικά και κοινωνικά εμπόδια.

Στη συνέχεια , οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από από μαθητές του σχολείου  αλλά και για τις ψηφιακές δράσεις  (ψηφιακό ραδιόφωνο, ψηφιακή εφημερίδα, ρομποτική)του 6 ου ΓΕΛ  και ξεναγήθηκαν στις κτηριακές εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρακολούθησαν στην αίθουσα του εργαστηρίου πληροφορικής διδακτικά σενάρια, από εκπρόσωπο της SAPPLE, σε τρία διαφορετικά μαθήματα των ανθρωπιστικών επιστημών τη Φιλοσοφία, την Ιστορία και τα Θρησκευτικά.  Κατά τη διάρκεια αυτής της κινητικότητας  καθηγητές της παιδαγωγικής ομάδας παρουσίασαν και δίδαξαν Φυσική, Αρχαία και Λατινικά, ήρθαν σε επαφή με άλλες διδακτικές πρακτικές και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά μοντέλα εκπαίδευσης, να συγκρίνουν πρακτικές και προγράμματα και να δουν ένα διαφορετικό από το δικό τους  εκπαιδευτικό σύστημα.

Παράλληλα με το πρόγραμμα οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν, να θαυμάσουν και να μάθουν σημαντικές πληροφορίες από τους μαθητές του σχολείου μας  που ανέλαβαν την ξενάγησή τους, για τον πολυχώρο του μύλου του Ματσόπουλου, το Κουρσούμ τζαμί και το Μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ, το θεματικό μουσείο του Τσιτσάνη με το δίδυμο οθωμανικό λουτρό και το Φρούριο
με τον εμβληματικό Πύργο του Ρολογιού. Κατόπιν, περιπλανήθηκαν στο Βαρούσι με τα πλακόστρωτα στενά σοκάκια του,  τις πολλές βυζαντινές εκκλησιές και τη σπάνια αρχιτεκτονική των σπιτιών με τα χαγιάτια, τις μακριές μαρκίζες και τα έντονα χρώματα αλλά και στα παλιά μανάβικα. Περπάτησαν στις όχθες του Ληθαίου και  συνομίλησαν με τον Ασκληπιό και την Τρίκκη, διέσχισαν την κεντρική γέφυρα και την Ασκληπιού. Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου, κ. Αθανάσιος Μιχαλάκης,  παρουσίασε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, εφαρμογές της έξυπνης πόλης  «smart town» των Τρικάλων, που στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη  και είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Τέλος, μυήθηκαν στους παραδοσιακούς χορούς, γεύτηκαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και ενθουσιάστηκαν από την ελληνική φιλοξενία.
Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αποδράσεις. Πραγματοποιήθηκε  εκδρομή στον Βόλο, στα Ιωάννινα και στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Επισκέφτηκαν  τα Μετέωρα,  τους πελώριους κάθετους βράχους στην κορυφή των οποίων βρίσκεται το δεύτερο στην Ελλάδα μοναστικό συγκρότημα, ξεναγήθηκαν στην Ι.Μ. Βαρλαάμ και την Ι.Μ. Στεφάνου, θαύμασαν το πέτρινο γεφύρι  με τον εντυπωσιακό καταρράκτη στην Παλαιοκαρυά.

Μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των εταίρων, καθορίστηκε  η επόμενη διακρατική συνάντηση στη Φινλανδία και συμφωνήθηκε η υλοποίηση των υποχρεώσεων κάθε εταίρου.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία για επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και φιλίας.

Η παιδαγωγική ομάδα του Erasmus+

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού